Zo verander jij je rommelkamer in een ideale werkplek

rommelkamer

Zo verander jij je rommelkamer in een ideale werkplek

Als zelfstandig ondernemer startte ik mijn bedrijf thuis. De rommelkamer richtte ik in als mijn nieuwe werkkamer. Met een oppervlakte van 6 m2 was het geen ideale werkplek, al zeg ik het zelf.

Het was tenslotte niet voor niets een rommelhok. Er was weinig daglicht, alleen een lichtkoepel en de rommel had ik in een grote kast gestouwd. Mijn vakliteratuur en alle opbergmappen stond op een grote plank boven mijn hoofd. Losse papieren kon ik nauwelijks kwijt op het werkblad, want de monitor stond in de weg (het was nog zo’n eentje met een kont).

Maar ja, als startende ondernemer had ik niet heel veel budget, dus ik vond dat ik niet moest zeuren. Mijn werkkamer was eigenlijk een bedompt en vervelend hok, waar ik niet erg effectief werkte. Vaak zat ik aan de keukentafel, dat werkte veel prettiger.

Op een gegeven moment was de boekenplank zo vol gestouwd, dat hij op een dag naar beneden kwam zetten! Wat een ravage! Overal boeken en mijn monitor was zijn kont kwijt. Gelukkig kreeg ik niets op mijn hoofd en kwam ik er ongeschonden af.

Maar na het akkefietje met de plank heb ik toch maar wat geld geïnvesteerd in mijn ideale werkplek. Ik ben verhuisd naar een andere ruimte in huis, maar heb voordien eerst een lijst gemaakt waar mijn ideale werkplek aan moest voldoen.

10 tips voor de ideale werkplek

 1. Genoeg daglicht en een raam dat open kan.
  Daglicht zorgt ervoor dat je een stuk productiever bent, maar ook een stuk beter slaapt. Uit onderzoek is gebleken dat licht in grote mate ons bioritme stimuleert. Het is belangrijk voor ons slaappatroon, ons eetpatroon, de lichaamstemperatuur, de leerprestaties en onze stemmingen. Voldoende licht zorgt er dus voor, dat we ons overdag prettiger voelen en ’s nachts beter slapen. Ventilatie is natuurlijk ook belangrijk om fijn te kunnen werken. Een bedompt hok met te weinig zuurstof zorgt ervoor dat je snel duf wordt en je concentratie verliest.
 2. Genoeg ruimte en een muur achter je rug.
  Een muur achter je maakt dat je je minder kwetsbaar en bekeken voelt. Iedere werkplek zou 50 tot 75% omsloten moeten zijn met muren, waarbij ramen meetellen. Genoeg ruimte betekent voor mij een werkkamer van ca 12 m2.
 3. Afmetingen bureau
  Een bureau van ca 1,2 m2, meer is prima.
 4. Verwarming/airco
  Het is natuurlijk altijd belangrijk om het niet te warm of te koud te hebben. In de zomer wil je niet zweterig achter je computer zitten en in de winter wil je niet veranderen in een ijsklontje. Een goed werkende verwarming en airco zijn dan ook echt een must.
 5. Genoeg opbergruimte in een afgesloten kast.
  Het zal me niet nogmaals gebeuren dat ik word bedolven onder de boeken 😉 Daarnaast maakt het je ideale werkplek een stuk minder rommelig als je een dichte kast hebt.
 6. Groene planten in je ruimte
  Echte planten zorgen voor een beter binnenklimaat, maar geven je ook rust en zorgen voor minder stress. Dit klinkt misschien raar, maar het werkt echt bij mij. Je hebt ook af en toe nog een beetje afleiding tijdens het werk, even de plantjes water geven.
 7. Goede stoel
  Investeer in een goede bureaustoel. Het kost misschien wat. Maar je zit de hele dag op die stoel en als je RSI of rugklachten ontwikkelt door een slechte zithouding, dan kost je dat meer geld. Zelf zit ik bij Pop-up professionals op een Herman Miller stoel, best een prijzige stoel. Deze kun je ook refurbished kopen (of je komt bij ons werken, dat scheelt je flink wat geld).
 8. Snel internet
  Het spreekt voor zich dat je met langzaam internet ook minder werk verzet. Websites laden heel langzaam of soms zelfs helemaal niet. Het kost je veel tijd en wekt vooral erg veel irritatie op. Investeer in een glasvezel abonnement of neem een onbeperkt internetabonnement voor je telefoon. Je Iphone kun je daarbij als hotspot gebruiken. De meeste telefoonproviders bieden op dit moment snel internet met een download snelheid gelijk aan glasvezel.
 9. Werkende mensen om je heen
  Heb je vaak problemen om te focussen? Ga dan op zoek naar een werkplek waar ook andere mensen aan het werk zijn. Ook als ze niet op je letten kan het je aansporen en inspireren om zelf ook aan het werk te gaan.
 10. Ruimte om zakelijke relaties te ontvangen
  Op je ideale werkplek is ook een representatieve ruimte om je zakelijke relaties te ontvangen. Het staat weinig professioneel als de was nog in het trapgat hangt en de kattenbak staat te stinken.

Een ideale werkplek kun je creëren in je eigen huis, maar als je niet de ruimte hebt, dan adviseer ik je om een werkplek elders te zoeken. Je werkt effectiever en meer gefocust en dat levert je uiteindelijk meer tijd op en dus geld. Dus investeer in een goede werkplek en zie het als je gereedschap als kenniswerker. Als thuiswerkende zzp’er heb ik bij Pop-up professionals de werkplekken zo ingericht dat hij aan alle 10 tips voldoet. Je kunt gefocust werken, relaties ontvangen en er zijn werkende mensen om je heen. Oja, de ramen zijn 5 meter hoog, dus genoeg daglicht, dat is er wel!

Kom je ook een dagje proberen of Pop-up professionals aan jou de ideale werkplek biedt?