Blog Anneke Laverman

Slimmer ondernemen

Ik zoek slimmer ondernemerschap.

Zal ik het vinden?

Ik doe de deur open en zie een debatbel en vele visitekaartjes. Links zijn drie kleine kamertjes voor 1-op-1 gesprekken, rechts voor me staat een lange tafel. De mensen die er zitten, kijken gefocust naar hun laptops.

Het is augustus en ik zoek slimmer ondernemerschap bij de Summerschool van Pop-up Professionals. Ik ben al 8 jaar ondernemer en ik vraag me af of ik het zal vinden.  Ik ga drie workshops volgen en er een geven.

Slimmer ondernemen is een must

Slimmer ondernemen is een must. En niet alleen voor mij. Topondernemers als Elon Musk en Bill Gates ruimen tijd in in hun drukke programma’s om op de hoogte te blijven. Per jaar lezen ze 60 boeken over andere succesvolle ondernemers.

Maar ik ga lekker workshopjes pakken, te beginnen met spreken als een TED-spreker. Presenteren is voor mij belangrijker dan voor de gemiddelde ondernemer, want ik ben schrijftrainer. Maar elke ondernemer moet zich goed kunnen presenteren.

De zaal zit vol. Tot mijn verrassing zit ik naast een niet-ondernemer, een docente Nederlands. Ze is een uitzondering, maar wel een met wie ik een dikke klik heb. Ooit stond ik voor de klas en ik schreef zelf veel poëzie, stond er zelfs mee op een podium. Onze klik is taal. We praten over wat ons bijzonder maakt. Vervolgens presenteert iedereen de ander aan de groep.

Slimmer ondernemen, why?

Leer ik vandaag slimmer leren? We spreken over onze why en kijken het filmpje van Stephen Covey. Een kwartje valt. Je why zijn je kernwaarden in verhaalvorm. In mijn geval: groei, snelle verbanden en vriendelijkheid. Hoe ik dat tot een goed verhaal maak? Ik heb geen flauw idee.

Een week later geef ik zelf training: slimmer ondernemen door een handigere website. Ja, dat is een must! Maar ik geef de workshop. Dus of ik daar verder kom? Theorie over websites komt ter tafel, we bekijken elkaars sites. En dan geeft een cursist mij een toptip: maak een landingspagina die hoort bij je fysieke nieuwsbrief.

Uit de vakantie, in de schrijftraining

Komende week begint mijn trainingsseizoen weer met schrijftraining en schrijfcoaching. Ben ik slimmer gaan ondernemen door de summerschool? Ja, dat ben ik.

Mijn why is nog niet af. Dat is hij al acht jaar niet. Slimmer ondernemen kan dus ook na acht jaar nog. Ik denk dat ik Bea nog een keer inhuur voor mijn why. Over de andere tip: mijn landingspagina is onder constructie, mijn fysieke nieuwsbrief is nu bij de drukker. Ik heb dus nog even de tijd voor de afronding.

Ik kan je de summerschool aanraden. Voor iedereen die zichzelf wil ontwikkelen en een must voor ondernemers. De summerschool gaat van een cartoon maken tot een betere website tot organisatie met getting things done tot belastingtips tot het bedenken van een nieuw logo. Je kunt alleen maar slimmer worden. Ben jij er volgende zomer ook bij?

Anneke Laverman  www.puntann.nl