Beter communiceren – 10 tips om een slecht gesprek te verbeteren

Beter communiceren lukt niet altijd….

Een tijdje geleden sprak ik met een kennis af voor de lunch. Tijdens het eten had ik het gevoel dat er iets schortte in onze communicatie. Hij onderbrak me steeds en gaf me ongevraagd zijn mening, ook al had ik hem niet om hulp gevraagd. Na een kwartiertje begon het me behoorlijk te irriteren. Na een half uurtje besloot ik niets meer te zeggen en alleen nog maar te knikken bij alles wat hij zei (wat natuurlijk niet betekende dat ik het ermee eens was). Later dacht ik erover na en werd me duidelijk dat wij wat essentiële communicatieproblemen hadden.

Allereerst luisterde hij niet goed. Hij voelde niet aan dat zijn mening niet gewenst was en bleef hem opdringen, zelfs toen ik me er na een half uur voor afsloot. Zijn bedoelingen waren ongetwijfeld goed en ik stond er waarschijnlijk onvoldoende voor open. Misschien zocht ik alleen naar bepaalde antwoorden, die ik niet kreeg. Het is makkelijk om een ander de schuld te geven van slechte communicatie, maar communiceren is tweerichtingsverkeer. Bij een slecht gesprek kun je ook bij jezelf te raden gaan.

Beter communiceren: hier zijn tien tips

Sta open voor wat de ander zegt

Het is goed om met een helder doel een gesprek in te gaan, maar wees er niet zo op gefocust dat je niet meer open staat voor de boodschap van de ander. Verwacht niet dat alleen de antwoorden komen die jij wilt en hoe jij ze wilt.

Lees tussen de regels

‘Tussen de regels door lezen’ wil zeggen dat je aanvoelt wat er werkelijk gezegd wordt, en niet alleen met woorden. Veel misverstanden tussen mensen (en vooral tussen vrouwen en mannen) ontstaan doordat men elkaar te letterlijk neemt. Om beter te begrijpen wat de ander zegt, moet je actief luisteren en observeren. Kijk naar gebaren, lichaamstaal, blikken, snelheid van spreken en toonhoogte. De belangrijkste boodschap ligt vaak niet in de woorden.

Blijf positief

Wees gul met aandacht en vriendelijkheid. Mensen die hun emoties binnenhouden, zeggen niet werkelijk wat ze zouden willen of moeten zeggen. Of ze zijn te kritisch en leggen op alle slakken zout. Dat soort mensen vreet energie.
Als je je emoties laat zien, ben je prettiger in de omgang en zal men ook eerder open zijn naar jou.

Respecteer de ander

Beter communiceren kan alleen plaatsvinden met onderling respect. Als dat er niet is, zal het gesprek als snel spaak lopen.
Erken de achtergrond, kennis en vaardigheden van je gesprekspartner. Ook als het iemand is die je niet zo graag mag. Jij vindt het toch ook fijn als de ander jou respecteert? Respect moet van twee kanten komen.

Maak oogcontact

Wanneer je de ander aankijkt, laat je weten dat je er bent en dat je luistert. Je hoeft je gesprekspartner

beter communiceren

niet de hele tijd aan te staren. Houd je blik lang genoeg vast om verbinding te krijgen en knik af en toe begripvol.

Onderbreek de ander niet (behalve voor een zeer goede reden)

Zelfs als je gesprekspartner nogal langdradig is en jij heel graag een punt wilt maken. Geef hem of haar de kans het verhaal af te maken. Soms denk je dat je weet wat de ander wil gaan zeggen; maar je kunt het mis hebben. Laat de ander dus zoveel mogelijk uitspreken.

Bij twijfel: vraag het!

Aannames maken is makkelijk, maar gevaarlijk. Je kunt geen gedachten lezen. Als je ergens over twijfelt, vraag het dan gewoon. En probeer met zo min mogelijk vooroordelen het gesprek in te gaan. Zorg eerst dat je alle feiten op een rij hebt.

Spiegeltje, spiegeltje

Spiegelen is het gedrag van je gesprekspartner nadoen om sociale interactie te krijgen. Gebaren, bewegingen, lichaamstaal overnemen om verbinding te krijgen. Glimlach bijvoorbeeld als de ander dat doet. Maar wees niet te scheutig met spiegelen en blijf wel jezelf.

Voor het juiste antwoord stel je de juiste vraag

Elk gesprek bestaat uit vragen en antwoorden. Stel de juiste vragen om het gesprek goed te laten verlopen. De antwoorden die je krijgt zijn afhankelijk van de kwaliteit van je vragen.

Maak oprecht contact

Bij beter communiceren gaat het om aandacht en verbinding. Ga een gesprek in met de beste bedoelingen en de oprechte wens om de ander beter te leren kennen. Dan kan er weinig misgaan.

 

Wil je ook op een prettige manier communiceren? Kom eens naar onze businessclub. Daar zijn ondernemers die altijd in zijn voor een goed gesprek!

http://www.popupprofessionals.nl/businessmindz-utrechtse-businessclub/

http://businessmindz.nl/aanmelden-voor-bijeenkomst/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.